Gedreven, nieuwsgierig en zeer leergierig. Voor Sander van Lissum, operator bij Delft Profielen, is een machine niet zomaar een machine. De ambitieuze werknemer kwam twee jaar geleden in dienst bij Delft Profielen en wist zich in sneltreinvaart te ontwikkelen tot een ware kenner van PLC-bestuurde installaties.

 

 

“Vroeger gebeurde de aansturing van een machine semi-automatisch met behulp van allerlei kabeltjes. Tegenwoordig met een computer. Dat vind ik interessant! Ik wil graag de verschillende besturingssystemen achter de machines leren kennen, zodat ik ze optimaal kan aansturen”, zegt de gedreven Sander. Toen hij binnen Delft Profielen te kennen gaf dat hij graag een opleiding wilde volgen én daar vanuit de organisatie enthousiast gehoor aan werd gegeven, was de studiekeuze al snel gemaakt. 

 

PLC Industriële Automatisering

De leergierige operator offerde zijn vrije avonden op voor het volgen van de opleiding ‘PLC Industriële Automatisering’ aan het ROVC, de grootste technische opleider van Nederland. Na het afronden van de cursus Programmable Logic Controller (PLC)-Industriële automatisering ben je in staat om storingen in PLC-bestuurde installaties te zoeken én verhelpen. Een operator die over deze kennis en kunde beschikt, is voor Delft Profielen een aanwinst. Zeker gezien het bedrijf meerdere PLC-systemen in gebruik heeft voor het automatiseren van machines en productielijnen.

Aparte machine per profiel

Gesterkt door de steun vanuit Delft Profielen, wekelijkse theorielessen en twee praktijkdagen, wist Sander binnen een half jaar de basiskennis omtrent PLC eigen te maken. Al is zijn leergierige geest nog niet verzadigd: “Ik wil graag in de toekomst verder studeren en dieper ingaan op PLC.” Maar voorlopig geniet de operator volop van zijn taak op de productievloer, die misschien eenvoudiger lijkt dan deze in werkelijkheid is. “Ik bedien de machines waarmee we onze profielplaten maken, let op de kwaliteit van het product en zorg voor klein onderhoud. Na het bekijken van de orders zet ik de machine aan en hang de rol op. Je moet daarbij heel alert en secure zijn, en goed kijken welke rol precies nodig is. Zo is er verschil in onder meer kleur, dikte, coating en breedtemaat. Als de rol eenmaal hangt, wordt de machine ingesteld en het profiel gewalst”, legt Sander uit. “Bovendien hebben we voor ieder profiel een aparte machine. Maar het gebeurt ook dat we een machine ombouwen door de wals-cassettes te wisselen, waarbij de invoer en uitvoer blijven staan.

 

Overmacht

Een werkdag is voor hem dan ook pas geslaagd, als hij er - samen met zijn collega’s - voor heeft gezorgd, dat er genoeg productie is gedraaid. En dan het liefst een dag zonder storingen, al loopt de productie op momenten vertraging op door overmacht. “Soms doet de machine niet precies wat jij wilt. Dat kan zijn door een storing in de computer of een fout in het materiaal. Wij zorgen ervoor dat dit op tijd gesignaleerd wordt en eventueel beschadigde profielplaten niet bij de klant terechtkomen.”

 

Duiksport

Hoewel de gepassioneerde operator zijn hart vol heeft van PLC Industriële Automatisering geniet hij, als niet-geboren maar wel getogen Waalwijker ook van een rijk privéleven. Zo is hij groot liefhebber van de duiksport en prikt hij graag een vorkje bij restaurants in de nabije omgeving van zijn huis. “Ik woon misschien wel het meest dichtbij van alle collega’s, middenin het centrum van Waalwijk. Alleen het bruggetje over en ik ben bij de fabriek, dat bevalt prima.”