Al vijfentwintig jaar vind je Arjan Braspenning op de productievloer van Delft Profielen. De jubilaris perforeert en slit op kundige wijze materialen, waarna het weer teruggaat op de rol voor verdere bewerking in de fabriek. Een feest ter ere van zijn zilveren jubileum zag hij onverhoopt door de coronamaatregelen aan zich voorbij gaan.

 

Positief als Braspenning is, heeft hij alle begrip voor de situatie en is dankbaar voor de waardering. Ook al is dat voor nu zonder slingers en knallende kurken: “Ik heb wel een lekkere taart gekregen en het feest plannen we gewoon een andere keer!”

 

Groei

Braspenning begon zijn loopbaan bij Delft Profielen als onderhoudsmonteur en wist zich binnen vijf jaar op te werken tot Top Operator. In de kwart eeuw dat hij bij Delft Profielen werkt, is er volgens hem een hoop veranderd. “Toen ik net begon, werkten we hier met drie man en hadden we twee machines. Inmiddels lopen er zo’n vijfentwintig medewerkers rond en is het aantal machines uitgebreid naar tien stuks. Het bedrijf is enorm gegroeid!” Bovendien beschikt Braspenning over een eigen ruimte, waarin hij inmiddels al zo’n twintig jaar zijn werkzaamheden uitvoert. In tegenstelling tot andere productieprocessen binnen Delft Profielen, viert het ambacht hier nog steeds hoogtij.

 

Niet geautomatiseerd

“De enige die dit werk verricht, ben ik. Ik zorg ervoor dat een rol met een lengte van soms wel twaalfhonderd meter en een gewicht van circa tien ton op de machine wordt geplaatst. Vervolgens wordt deze op lengte geknipt of geperforeerd”, aldus Braspenning, die laat weten dat zijn werk niet valt te automatiseren. Hij geniet vol trots van het feit dat hij deel uitmaakt van een grootser, veelomvattend productieproces. “Je ziet je eigen werk daardoor niet echt terug, maar ik vind het wel een genoegdoening om te zien wat de jongens ervan maken.”

 

Corona nauwelijks impact

Hoewel het coronavirus Nederland in zijn greep heeft, gaat het Delft Profielen zakelijk gezien nog redelijk voor de wind. Braspenning: “Dat komt omdat we in de bouw zitten, die sector blijft vooralsnog doorgaan. Het is wel jammer dat we nu apart moeten lunchen en het kantoor grotendeels gesloten is. Uiteraard volgen we coronamaatregelen als de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand netjes op. We werken veel met mensen van buiten het bedrijf, zoals vrachtwagenchauffeurs. Dus alleen al om die reden is het belangrijk, dat wij ons aan de maatregelen houden.”

 

Opvolger

De jubilaris moet nog zo’n vijftien jaar werken, alvorens hij met pensioen mag. Voor die tijd hoopt hij nog een goede opvolger te vinden, al zou dat volgens hem nog wel eens een hele uitdaging kunnen worden. Zo is ieder materiaal anders en vraagt het om een geheel eigen behandeling. “Dat leer je alleen door ervaring op te doen. Je moet constant luisteren, alles goed in de gaten houden, aanwezige stempelbreuken en fouten in het materiaal herkennen én voorkomen. Door de jarenlange ervaring heb ik snel door als het misgaat. In dat geval wordt de machine stopgezet en het probleem opgelost.”

Dat Braspenning zijn tijd bij Delft Profielen tot aan zijn pensioen wil uitzitten, staat dan ook buiten kijf. “Als het zo door blijft gaan, teken ik ervoor”, zegt hij tevreden. En het zilveren jubileumfeest? “Ach, wat in het vat zit, verzuurt niet!”