Kwalitatief hoogwaardige dakbeplating is een voordeel voor het fundament van ieder dak. Het moet naast mooi, bovenal stevig en veilig zijn. Met de juiste overspanningsmaat, verankering en berekening van wind- en sneeuwbelasting voorkom je rondvliegende dakplaten tijdens een zware storm of het instorten van een dak. Bovendien zijn ook factoren als hoogteverschillen, windgebieden en gevolgschade bepalend voor de juiste dakbeplating. Een ingewikkelde rekensom, waar de uitgebreide overspanningsberekening van Delft Profielen uitkomst biedt. Doel? Onze klanten voorzien van een zo licht, dun en voordelig mogelijke dakplaat.

 

Het plaatsen van dakbeplating is een secure klus. Elke situatie is uniek. Zo kent Nederland alleen al drie verschillende windgebieden. Hierdoor zal de dakbeplating van gebouwen aan de kust veelal niet dezelfde zijn, als die in Friesland of bijvoorbeeld Limburg. Maar ook dakbelasting verdient de nodig aandacht. Denk hierbij dan aan puntbelasting, sedumdaken, het ballastgewicht van zonnepanelen en andere technische installaties. Overigens kan ook interne dakbelasting een rol spelen, zoals de aanwezigheid van sprinklerinstallaties of bijvoorbeeld kabelgoten.

 

Overspanningsberekening

Een op maat gemaakt plan aan de hand van een zorgvuldige overspanningsberekening is een vereiste om schade te voorkomen. Meten is tenslotte weten! Bij Delft Profielen weten we dat als geen ander. Aan de hand van een staaltekening, informatie over de toepassing van het gebouw en de locatie presenteren wij uiteindelijk een gedegen overspanningsberekening, met daarin een advies voor de meest ideale dakplaat. 

Staaltekening en toepassing                        

Zo geeft een staaltekening inzicht in onder meer de afstanden van de spanten en hoogteverschillen, wat op bepaalde plekken op het dak een zwaardere sneeuwlast tot gevolg kan hebben. Dat vergt alleen al een aangepaste berekening om later na installatie enig risico uit te kunnen sluiten. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waarvoor het gebouw na oplevering gebruikt gaat worden. Het vraagt namelijk om een andere berekeningswaarde, als zich veel mensen ophouden in het gebouw. Wordt het een grote concertzaal met duizenden bezoekers of een goederenmagazijn? Met informatie over de zogeheten gevolgschade kunnen we in onze berekening mogelijke economische gevolgen meenemen.

 

Locatie

Eerder maakten we al melding dat door een drietal windgebieden in ons land, dakbeplating niet overal dezelfde kan zijn. Als het hard waait, wordt er als het ware aan dakplaten getrokken, er ontstaat een zuigende werking. Om die reden is het dus erg belangrijk om te weten of een gebouw in bijvoorbeeld Den Helder komt te staan of ergens in het oosten van het land.

 

Benieuwd naar wat Delft Profielen hierin voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via e-mail of telefonisch op nummer +31(0)416 567 411, zodat wij u naar behoefte kunnen voorzien van een zorgvuldig uitgevoerde overspanningsberekening.