De vrolijke, goedlachse Kamil Fiedziuszko (37) verruilde drie jaar geleden een leven als vrachtwagenchauffeur voor die van operator bij Delft Profielen. Het bracht hem dat wat hij zocht: meer tijd voor zijn gezin, beweging, regelmaat en de kans om te groeien in dat wat hij het liefst doet. “Sleutelen is mijn leven! Ik ben geen ‘knoppendrukker’, maar wil met machines werken en problemen oplossen.

 

Dagelijks walst Kamil met grote zorgvuldigheid verschillende soorten profielplaten, knipt ze op maat, maakt ze verzendklaar om daarna het liefst de ruim twintig meter lange productielijn om te bouwen. “Ik maak zeven verschillende soorten rabatplaten en dakprofielen. Mijn productielijn is gericht op ombouwen, wat ongeveer anderhalf uur duurt. En dat doe ik dan gemiddeld zo’n drie keer per week. Maar soms wals ik wekenlang alleen rabatplaten en hoef ik niks om te bouwen, helaas”, zegt de technisch gedreven operator.

 

Kwaliteit

Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Kamil. Of het nu gaat om een deukje, kras, kleuraantasting of ongelijkheid in de dikte van de plaat: geschonden profielplaten zijn voor hem uit den boze en verdwijnen zonder pardon op de afvalstapel. “Een klant mag geen profielplaat krijgen met krassen of deuken, want dan is het mijn schuld. Ik let héél erg goed op de kwaliteit”, benadrukt de operator, die hierin een groot verantwoordelijkheidsgevoel met zich meedraagt. “In het begin leverde die verantwoordelijkheid wel een beetje stress op. Maar nu weet ik door ervaring waar ik op moet letten, wat belangrijk is en zet ik er waar nodig een nieuwe rol staal op.”

 

Poolse roots

De naam Fiedziuszko verklapt het al een beetje. De roots van de inmiddels gepromoveerde ‘vakvolwassen operator’ liggen in Polen. Toch woont hij nu al zo’n twaalf jaar, samen met zijn vrouw en dochter (10), in Nederland. Een land dat hem naar eigen zeggen veel goeds heeft gebracht en inmiddels een tweede thuis is geworden.

 

Ook bij Delft Profielen voelt hij zich als een vis in het water. Doorgroeien naar de functie van ‘top operator’ is een van zijn ambities. Daarvoor moet hij alle negen verschillende productielijnen zelfstandig kunnen aansturen, slechts twee verwijderd van de lijnen die hij nu al beheerst. “We hebben een gezellig team, werken goed samen. Delft Profielen staat open voor goede ideeën. Bij een andere productielijn had ik een magneet gezien, die ervoor zorgt dat profielplaten kaarsrecht op elkaar gestapeld worden. Ik stelde voor om ook een magneet aan mijn productielijn toe te voegen, en dat vonden ze een goed plan. Afgelopen juni kreeg ik er een!”, zegt Kamil dankbaar.

 

Gepassioneerd sleutelaar

Dat hij daardoor wel zelf aan het sleutelen moest, betekende alleen maar dubbel feest voor de sleutel-grage Pool: “De magneet was te groot en toen heb ik de transportband verplaatst. Die moest wel eerst helemaal worden losgemaakt en dat vind ik écht leuk om te doen.” Dat blijkt ook wel uit zijn hobby, waar net als bij Delft Profielen zijn passie voor sleutelen én gedrevenheid om kwaliteit te leveren, samensmelten: “Ik heb sinds mei een eigen bedrijfje in auto detailing. Ik poets auto’s en werk krassen weg. De kwaliteit moet voor mij altijd goed zijn. Ook bij Delft Profielen. Je moet dingen niet te snel willen doen, maar langzaam en rustig. Dat komt áltijd ten goede van de kwaliteit!”