Delft Profielen wist al veel bijzondere projecten op haar naam te schrijven, maar niet eerder was er sprake van een groots overzees project. Een bijzondere samenwerking tussen het Canadese Westco Construction en Delft Profielen zorgt voor een stukje Nederlands trots in het Canadese landschap. En het smaakt naar meer! “Klanten die het gebouw hebben gezien, bellen ons nu op en zeggen: ’Dat willen wij ook!’, zegt Jason van Ee (36), algemeen directeur van Westco Construction.

 

Als zoon van geëmigreerde Nederlandse ouders is Van Ee naar eigen zeggen trots op zijn roots. Dat hij nu een stukje Nederland naar Canada heeft gebracht in de vorm van 2700 m2 aan geperforeerde warmdakplaten, maakt voor hem de cirkel rond. Hoewel de algemeen directeur in Canada is geboren, vliegt hij jaarlijks de oceaan over voor familiebezoeken. “Mijn hoofd zit altijd vol nieuwe ideeën, als ik weer op bezoek ben geweest. Vergeleken met Canada zijn gebouwen in Nederland fantastisch! Ze zijn strak in elkaar gezet en er is goed nagedacht over materiaalgebruik. Wij lopen in Canada en Amerika achter wat betreft bouwpraktijken”, constateert de algemeen directeur. Zijn vader richtte in 1989 samen met een compagnon het in Lethbridge, Alberta gevestigde Westco Construction op. Het bedrijf wist zich te ontwikkelen van een eenvoudige bouwer van schuttingen en omheiningen voor boerderijen en bedrijfspanden tot een specialist in complete bouwoplossingen voor de agribouw. Voor een land als Canada niet opmerkelijk, aangezien uitbesteden eerder uitzondering dan regel is.

 

‘De klant is echt trots’

“Toen onze klant, Chin Coulee Spuds, mij de vrije hand gaf om hun nieuwe loods aan te kleden, was dat voor mij de gelegenheid om in Canada nu eens iets anders te bouwen dan normaal.” Zo gezegd, zo gedaan. Van Ee nam het vliegtuig naar Nederland, bekeek verschillende gebouwen en raakte gecharmeerd van profielen uit handen van Delft Profielen. Zo ook Chin Coulee Spuds. “Ik liet foto’s zien van gebouwen in Nederland en de klant begreep meteen dat ze iets kregen dat nog beter en specialer was dan gewend. Inmiddels is het gebouw klaar en de klant is écht trots!”, zegt Van Ee. Westco Construction haalde hun profielplaten tot voor kort in Amerika, maar hebben volgens hem in Delft Profielen nu een betere én goedkopere oplossing gevonden.

Geluidsabsorberend

Zo is de algemeen directeur enthousiast over de warmdakplaten, die door perforatie een geluidsabsorberende werking hebben. Daarnaast biedt levering in verschillende kleuren Westco Construction meer mogelijkheden en kan het bedrijf bezuinigen op staal, omdat er door de lichte profielen veel minder spanten nodig zijn. Moest er eerst nog om de 1,5 meter een spant geplaatst worden, nu volstaat een afstand van 3,8 meter: “Ons eerste project bij Chin Coulee Spuds moest natuurlijk goed zijn. Inmiddels weten we dat we met nóg lichtere platen kunnen werken en streven we naar een spantafstand van 5,5 meter.”

 

Sneeuwbelasting

Ook de kundigheid van Delft Profielen wat betreft de juiste overspanningsmaat, verankering en berekening van wind- en sneeuwbelasting kwam tot zijn recht. “Het productmateriaal is geschikt voor Canadese weersomstandigheden, maar we hebben hier wel veel meer wind en sneeuwbelasting dan in Nederland. In zo’n geval zorgen we gewoon voor dikkere profielplaten en plaatsen we de spanten dichter bij elkaar”, legt Van Ee uit, die bovendien erg te spreken is over de samenwerking met Delft Profielen. “Nederlandse bedrijven zijn anders, meer gedreven. Ze doen alles voor je en stoppen nergens voor. In Canada duurt het allemaal wat langer.” 

 

Zeevervoer

Het vervoer vanuit Nederland verliep vlekkeloos. Beschadigingen bleven uit en de profielplaten konden vrij eenvoudig met industriële, rubberen zuignappen uit een open top zeecontainer worden gelost. “Het verschepen duurde ongeveer een maand. Binnen twee dagen na aankomst lag het dak er al op! Onze jongens hebben het zelf eenvoudig kunnen installeren”, zegt Van Ee, die een verdere samenwerking niet uitsluit. “Westco Construction heeft pas één profiel afgenomen, maar Delft Profielen produceert veel meer. We gaan bekijken of we meer kunnen gaan samenwerken, want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Zij hebben de kennis, ervaring en innovatie. Wij gebruiken de diensten die Delft Profielen biedt om ons bedrijf op te bouwen”, concludeert Van Ee.